Možnost prohlídky Masarykova salonního vozu

Salonní vůz s označení Aza 80 se poprvé představil veřejnosti 7. 3. 1930 u příležitosti 80. narozenin prvního československého prezidenta Tomáše Gariqua Masaryka. Přijďte se podívat na vůz, ve kterém cestoval náš první prezident po republice i do Evropy. Virtuálně si můžete prohlédnout kompletní interiér vozu nebo se v dokumentu dozvědět informace o jeho historii.

Prezidentský vůz na cestách

Masarykův salonní vůz v Rinhoferových závodechZa běžných okolností je tento historický vůz deponován v areálu ČD Muzea v Lužné u Rakovníka, letos se s ním ale setkáte i na dalších místech. V červnu bude vystavený na veletrhu Czech Raildays, v průběhu léta bude putovat po českých a slovenských nádražích v soupravě „Prezidentského vlaku“ a chybět nebude ani na některých místních oslavách spjatých s prvním československým prezidentem T. G. Masarykem (například 9. září v Říčanech).

Virtuální prohlídka vozu

Bohužel z důvodu vysoké historické a umělecké hodnoty, a tedy i vysokého stupně ochrany kompletního interiéru vozu, není možná osobní prohlídka jeho interiéru. Proto jsme připravili virtuální prohlídku interiéru Masarykova salonního vozu, který si můžete prohlédnout v naší 3D galerii.

Virtuální prohlídka Masarykova salonního vozu

Dokument Aza 080 – Příběh salonního vozu T. G. Masaryka

Zobrazit video Aza 080 - Příběh salonního vozu T. G. MasarykaDokument o salonním voze prezidenta Masaryka, který vás seznámí s jeho historií. Detailně také popisuje interiér vozu a přináší řadu zajímavých informací. Podívejte se, jak cestoval prezident Masaryk.

Zobrazit video

 

Partneři projektu

Správa železniční dopravní cesty Národní technické muzeum Železničná spoločnosť Slovensko Czech Tourism Československá obec legionářská Železnice Slovenskej republiky