Dřevěná stavebnice (Slovenská strela)

Hry a zábava
2085
9 ks
1 100,00 Kč S DPH

909,09 Kč bez DPH


Historie ceny     Historie ceny

Nejnižší cena za posledních 30 dní byla 1 100,00 Kč

Motorový rychlíkový vlak Tatra, který ve dvou exemplářích motorových vozů M290.0 jezdil mezi slovenským hlavním městem Bratislavou a českým hlavním městem Prahou. Označení M290.0, nebo také Tatra 68. Motorový vůz poskytoval příslušný komfort 2. třídy, oddělení pro kuřáky i nekuřáky, zázemí pro přípravu občerstvení atd.

Po technické stránce přinesl tento vlak mnoho technických zajímavostí - ať už to by patentovaný Sousedíkův pohon s elektromechanickým přenosem výkonu, progresivní konstrukce vozu ze svařených tenkostěnných profilů, nebo aerodynamický tvar skříně vozu inspirovaný špičkovými automobily Tatra. Architektonické řešení Ing. arch. Vladimír Grégr, reliéfní státní znak byl dílem sochaře Nušla.

Vyrobeny 2 kusy označené M290.001 a M290.002, v závodech Tatra Kopřivnice. V segmentu motorových vozů v Česku jde stále o nejrychlejší stroj domácí výroby, který kdy byl v pravidelném provozu. Jediný dochovaný vůz je památkově chráněn jako národní movitá kulturní památka. V roce 2020 je nákladně a precizně restaurován do plně funkční původní podoby.

Délka sestaveného vozu je pak 39 cm. Model má pohyblivý podvozek (obě podvozkové skupiny jsou otočné, popisy odpovídající poslednímu stavu vozu, vymodelované vnitřní sedačky. Je to první stavebnice Vrky určená pro sběratele železničních modelů, lokomotiv a vlaků.

Koleje nejsou součástí stavebnice Slovenské Strely, lze je koupit samostatně.

Návod k sestavení je přiložen.

2085
9 ks

Související produkty

(Ve stejné kategorii je 16 dalších produktů)

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Nebo Reset password