nebo registrovat
0 položek 0 Kč

České dráhy zahajují oslavy 100. výročí vzniku Československa

Sté narozeniny oslaví republika i samostatná železnice

Při příležitosti 100. výročí vzniku Československé republiky chystají České dráhy několik projektů, které připomenou jak historii státních drah, tak úlohu, kterou železnice sehrála v běhu dějin republiky. Program začíná komentovanými prohlídkami historických salonků na pražském hlavním a Masarykově nádraží. V průběhu roku národní dopravce nabídne další projekty, na jejichž realizaci úzce spolupracuje s řadou partnerů, zejména Národním technickým muzeem a Československou obcí legionářskou.

Web 100 let spolu

Podívejte se na náš speciální web 100 let spolu, kde najdete informace o naší společné historii, a také pozvánky na akce připravené v rámci oslav 100 let Československa a státních drah.

www.cd.cz/100

Prohlídky nádražních salonků, komentované vycházky mezi pražským hlavním a Masarykovým nádražím

Každou poslední sobotu v měsíci až do konce letošního roku (od 28. dubna až do 29. prosince 2018) si zájemci budou moci prohlédnout reprezentativní prostory salonků na pražském hlavním i Masarykově nádraží. Otevřené budou vždy od 10 do 17 hodin a každou celou hodinu od 10 do 16 hodin budou připravené komentované prohlídky. Návštěvníci si tu prohlédnou nejen architektonicky cenné interiéry, ale také historické fotografie obou nádraží. Zároveň budou mít možnost zakoupit si upomínkové předměty (pohlednice, turistické vizitky apod.) nebo otisknout pamětní razítko. Zájemcům o výklad v angličtině budou určené prohlídky Vládního salonku na hlavním nádraží ve 13:30 a 14:30.

Kdo bude chtít dozvědět se detaily z historie pražské železnice, může se vydat na komentovanou vycházku mezi hlavním a Masarykovým nádražím. Z důvodu omezeného počtu míst je potřeba se dopředu přihlásit na e-mailu bezouska@gr.cd.cz. Vycházky se konají ve dnech 28. dubna, 19., 20., 26. května, 30. června, 1. července, 28. července, 25. srpna, 8. září, 27. října a 29. prosince, a to vždy od 14:00.

Vycházka začne na Masarykově nádraží, kde se návštěvníci dozvědí, jaké problémy museli Pražané řešit, než do města přijel první vlak. Dozvědí se o prvních rocích železničního provozu v českých zemích a navštíví také čekárnu, která byla vybudována přímo pro císaře Františka Josefa. Cestou mezi dvěma nádražími průvodce ukáže, kudy vedlo městské opevnění, jakou cestou se vozilo do Prahy kutnohorské stříbro, a kde byl pražský šibeniční vrch. Ve Vrchlického sadech budou zastávky u rondokubistického kiosku, plastiky Sbratření a sochy prezidenta Wilsona. Vycházka bude končit na pražském hlavním nádraží, kde skupina navštíví nedávno zrekonstruovanou secesní Fantovu odjezdovou halu, připomene si osobnost Nicholase Wintona a nahlédne do unikátní císařské čekárny, ve které byl například v roce 1918 uvítán prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Vycházka bude doplněna bohatou řadou historických a dobových dokumentů.

ČD také chystají dvě netradiční prohlídky pražského hlavního nádraží pojmenované „Toulky nádražní historií aneb Oživlé obrazy z dějin českých“. Plánované jsou na soboty 29. září a 24. listopadu a návštěvníci se na nich setkají s významnými osobnostmi české historie v dobových kostýmech. Začátek bude vždy v 10:00 a 15:00 hod. ve Fantově kavárně.

V době vrcholících oslav ve dnech 25. – 29. října bude ve Vládním salonku na hlavním nádraží nainstalována výstava o vzniku republiky a železnice v Praze. Salonek bude v těchto dnech volně přístupný pro veřejnost, a to v pracovní dny 25., 26. a 29. října od 12:00 do 18:00 a o víkendu 27. a 28. října od 9:00 do 18:00.

Fanoušci divadla se můžou těšit na představení „Nejlokomotivovatější lokomotiva“ v kulturním sále Fantovy budovy pražského hlavního nádraží. Představení vzniklo na základě dramatizace pohádek o mašinkách Zdeňka Pospíšila z roku 1971 ve švýcarském Lausanne. Účinkují v něm herci z pražských divadel a hlas černokněžníkovi Zababovi propůjčil Jiří Lábus. Divadlo je do konce roku plánováno v termínech 26. dubna – 8. května, 1. – 3. června, 18. – 22. října, 1. – 5. listopadu, 15. – 19. listopadu, 7. – 10. prosince a 19. – 31. prosince. Začátky představení jsou ve všední dny vždy v 16:30, o sobotách, nedělích a svátcích pak v 10:00 a 15:00.

Návštěva salonků, komentované vycházky mezi hlavním a Masarykovým nádražím i kostýmované prohlídky v rámci akce “Toulky nádražní historií“ budou zdarma. Vstupné na divadelní představení „Nejlokomotivovatější lokomotiva“ bude stát dospělé diváky 250 Kč, děti 150 Kč a v prodeji bude i rodinné vstupné pro 3 osoby za 450 Kč nebo pro 4 osoby za 550 Kč.

Další projekty v rámci oslav 100. výročí od založení ČSR

  • Prezidentský vlak – společný projekt Národního technického muzea a Českých drah. Speciální souprava, v níž budou řazené mimo jiné salonní vozy, které vozily československé prezidenty, vyjede na konci června do vybraných destinací v České republice i na Slovensku. Ve vlaku bude i expozice věnující se cestám prezidentů. Svou cestu tento vlak ukončí na začátku září. Podle předběžného plánu navštíví Prezidentský vlak Prahu, Brno, Olomouc, Zlín, Pardubice, Plzeň, Karlovy Vary, Chomutov a další místa.
  • Legiovlak – projekt Československé obce legionářské a řady partnerů včetně ČD, který si předsevzal vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace československých legií. Na svou letošní pouť se Legiovlak vydal 15. března.  Termíny a místa jsou uvedené na webu Legiovlaku.
  • Protokolární vlak na Národní den železnice 22. září 2018 v Českých Budějovicích. Národní den železnice bude tematicky laděn k oslavám 100. výročí vzniku Československé republiky. Na místě budou k vidění unikátní historické stroje, které se významně podílely na psaní historie české železnice.
  • Speciální vlak Praha – Lužná u Rakovníka – výroční jízda speciálního parního vlaku z Prahy do Lužné u Rakovníka ve státní svátek 28. října.
  • Rekonstrukce slavného návratu T. G. Masaryka z exilu vlakem – speciální souprava pojede z Rakouska přes Horní Dvořiště, České Budějovice, Veselí nad Lužnicí a Tábor do Prahy. Akce proběhne v úzké spolupráci s Československou obcí legionářskou, Národním technickým muzeem a městy na trase vlaku. Akce je naplánovaná na 21. – 22. prosince 2018.
  • Kniha „Historie státních drah 1918 – 2018 – nová publikace představí široké odborné a laické veřejnosti vznik a fungování státních drah, zasadí historii státem řízených drah do společensko-politicko-hospodářských souvislostí provázejících období sta let trvání českého a slovenského samostatného státu a seznámí čtenáře s významnými osobnostmi podílejícími se na vzniku, budování a fungování státních drah. Knihu připravují České dráhy ve spolupráci se Železniční společností Slovensko (ZSSK).
  • Zajímavé příspěvky z Národního filmového archivu na Youtube profilu Redakce ČD – České dráhy postupně publikují na svém profilu atraktivní filmy a reportáže o historii železnic.
  • Možnost prohlídky Masarykova salonního vozu – za  běžných okolností je tento historický vůz deponován v areálu ČD Muzea v Lužné u Rakovníka, letos se s ním ale zájemci setkají i na dalších místech. V červnu bude vystavený na veletrhu Czech Raildays, v průběhu léta bude putovat po českých a slovenských nádražích v soupravě tzv. Prezidentského vlaku a chybět nebude ani na některých místních oslavách spjatých s prvním československým prezidentem T. G. Masarykem (např. 9. června v Hořicích v Podkrkonoší nebo 9. září v Říčanech). Ti, kteří si nestihnou tento vůz prohlédnout během plánovaných akcí, se můžou těšit na virtuální prohlídku na stránkách www.cd.cz/100.

Na organizaci oslav České dráhy spolupracují mimo jiné s nákladním dopravcem ČD Cargo, Národním technickým muzeem, Železniční společností Slovensko, agenturou Czech Tourism, Středočeským krajem, Správou železniční dopravní cesty a Železnicemi Slovenské republiky.


Úvod Aktuality